Nostaljiye Doyacağınız En İyi Yerli Dönem Filmleri

Bu listedeki Türk sinemasının bugünkü tekniklerle geçmişi anlatan filmlerinin kimisi üzüyor, kimisi "Ne güzelmiş eski günler" dedirtiyor, içimizi açıyor. Genelde Türkiye'nin siyasi anlamda önemli dönemlerinde geçen bu yerli ve başarılı dönem filmleri, dünün nasıl hem bugünle aynı hem de ne kadar farklı olduğunu anlatacak!

1. İftarlık Gazoz (2016)

Yaz tatilini çalışarak geçirmek isteyen Adem, ailesinden zorla izin alarak Gazozcu Cabbar Cibar Kemal Usta (Cem Yılmaz)'nın yanında çalışmaya başlar. Ramazan'a denk gelen o yaz, Adem hem çalışıp hem de oruç tutmaya niyetlenince başına gelmeyen kalmaz. Çekimleri Muğla'da gerçekleşen filmi izlerken hem keyiflenip hem de filmin sonlarına doğru duygu seline kapılabilirsiniz.

2. Piano Piano Bacaksız (1990)

1990 yapımı film, 1940'ların istanbul'unda eski bir konakta fakir ama sevgiyle beslenen mutlu insanları anımsayabildiğince anlatmaya çalışır. 1991 yılında İstanbul Film Festivali'nde "En İyi Yönetmen" ödülüne layık görülen Tunç Başaran'ın yönettiği filmde, konağın bahçesinde farkettikleri bir ışık hayatlarını tamamen değiştirecektir...

 

3. Beynelmilel (2006)

Sırrın Süreyya Önder'in başarılı senaryosu ve Özgü Namal'ın harika oyunculuğunun bir karması olan 2006 yapımı filmin çekimleri Adana'da gerçekleşirken, öyküsü ise 1982'de Güney'de geçiyor. Film, askeri yönetim şartlarına uyum sağlamaya çalışan kasaba halkı ve ayakta durmaya çalışan bir müzik grubunun hikâyesini anlatıyor.

4. Kelebeğin Rüyası (2013)

Başrollerindeki isimlerle dikkat çeken filmde, Kıvanç Tatlıtuğ, Yılmaz Erdoğan, Mert Fırat, Belçim Bilgin ve Ahmet Mümtaz Taylan yer alıyor. Yılmaz Erdoğan’ın, “Aşk en güzel bahanesidir şiirin” dediği Kelebeğin Rüyası’nda aşk, şiirin de hayatın da başrolünü üstleniyor. Film, şairlerin altın çağı olan yıllarda, İkinci Dünya Savaşı’nın gölgesinde adım adım gelişen bir aşkı anlatıyor.

5. Toprağın Çocukları (2012)

Müge Boz, Suzan Kardeş, Bertan Dirikolu, Erkan Can ve Türkü Turan’ın başrollerinde yer aldığı Toprağın Çocukları, Cumhuriyet’in ilk yıllarında açılıp büyük bir başarıya ulaşan köy enstitülerinin kapanışını romantik bir biçimde işliyor. Filmin yönetmeniyse Ali Adnan Özgür.

6. Bu Son Olsun (2012)

Kadrosunda Engin Altan Düzyatan, Hazal Kaya, Orhan Eşkin, Mustafa Üstündağ, Bülent Çolak, Deniz Uğur ve Engin Alkan’ın yer aldığı Bu Son Olsun filminin yönetmeniyse Orçun Benli. 80’li yıllarda geçen filmde, 12 Eylül darbesi mizahi yönden ele alınıyor.

7. Dedemin İnsanları (2011)

12 Eylül 1980 İhtilali zamanında geçen filmde yönetmen Çağan Irmak, kendi çocukluğunu anlatmış. İhtilalden sonra Girit'ten İzmir'e göçen bir dede ve torununun yaz mevsimini anlatan Dedemin İnsanları'nın kadrosundaysa Çetin Tekindor, Hümeyra, Yiğit Özşener, Zafer Algöz, Gökçe Bahadır, Mert Fırat ve Ezgi Mola gibi birçok ünlü isim yer alıyor.

8. Kıskanmak (2009)

2009 yapımı Zeki Demirkubuz filmi Kıskanmak'ın başrollerinde Nergis Öztürk, Serhat Tutumluer, Berrak Tüzünataç ve Bora Cengiz yer alıyor. 1930 yılların Zonguldak'ında geçen filmin ilk gösterimi Antalya Film Festivali'nde yapılmıştı. 

9. Eve Dönüş (2006)

Başrollerinde Memet Ali Alabora, Sibel Kekilli, Can Yağmur, Akın Aslan, Mahmut Çatal, Emre Topaç, Savaş Dinçel ve Altan Erkekli'nin yer aldığı yerli dram filmi Eve Dönüş, 5 yıldır evli olan bir çiftin 12 Eylül darbesi döneminde yaşadığı zorlukları konu alıyor. İşkencenin ne büyük bir suç olduğunu tüm çıplaklığıyla göreceksiniz!

10. Dar Alanda Kısa Paslaşmalar (2000)

Kadrosunda Müjde Ar, Savaş Dinçel, Rafet El Roman, Erkan Can, Sezai Aydın, Şahnaz Çakıralp ve Uğur Polat gibi isimlerin yer aldığı Serdar Akar filmi Dar Alanda Kısa Paslaşmalar’ın müzikleri ise Fahir Atakoğlu’na ait. Tanju Çolak, Rıdvan Dilmen, Cüneyt Tanman, Metin Tekin, Rıza Çalımbay, Ali Gültiken, Ayhan Akbin gibi ünlü futbolcuların da yer aldığı Esnafspor takımını gerçek bir hikayeden yola çıkarak anlatan filme bayılacaksınız!

11. Propaganda (1999)

Neredeyse yüzyıllardır birlikte yaşayan Hisli Hisarlıların altüst olan sosyal yaşamlarını, aşklarını, ticaretlerinin önünde duran dikenli telleri ve merkezi otoriteye karşı hayatlarını nasıl savunduklarını anlatan filmde, 1948'de yaşanan trajikomik öyküyü izliyoruz...

12. Vizontele (2000)

1974 yılında Van'ın Gevaş ilçesinde, köyün futbolcu delikanlısı Rıfat'ın askere gidişiyle gelişen olayları anlatan anlatan filmde, usta oyuncu ve yorumcu Yılmaz Erdoğan'ı köyün delisi Emin rolüyle izliyoruz. Türk sinema tarihinin klasikleri arasına giren filmin 2.si Vizontele Tubaa ise 2003 yılında çekildi.