Siyasetin Karanlık Yüzünü En İyi Yansıtan Politik Filmler

Sinemanın toplumun aynası olduğunu kanıtlar nitelikteki gerçekçilikleriyle, politikanın toplum üzerindeki etkilerini gösteren, tarihe damga vuran siyasi olayları ve/veya dogmaları merkezine alan en cesur filmler bu listede!

1. Tarafsız Bölge (2001)

2002 yılında Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ına layık görülen ve Bosna Savaşı’nı konu alan Danis Tanovic filmi No Man’s Land, Oscar’ın yanı sıra Cannes’da da başarısını En İyi Senaryo Ödülü’yle kanıtlamış bir film. Oldukça gerçekçi ve sarsıcı sahnelere sahip olan film, 1993'te gerçekleşen savaşta, karşı saflarda yer alan iki askerin trajikomik öyküsünü işliyor. 

2. Ölümsüz (1969)

Yönetmeni Costa-Gavras’ın politik olaylara oldukça duyarlı bir yönetmen olmasından mıdır bilinmez ama Ölümsüz (Z) oldukça cesur ve ibretlik bir politik film. Aldığı En İyi Yabancı Dilde Film Oscar'ının yanı sıra; Cannes’da da Jüri Ödülü’nü kazanan bu Fransız filmi, 1963’te Yunanistan’da gerçekleşen bir suikastı ve sonrasındaki soruşturma sürecini konu alıyor.  

3. Özgürlük Yürüyüşü (2014)

Başrollerinde David Oyelowo, Tim Roth, Giovanni Ribisi gibi isimlerin yer aldığı ve 1965’te Alabama eyaletinin Selma kendinde Martin Luther King’in öncülüğünde cereyan eden eşitlik mücadelesini konu alan Özgürlük Yürüyüşü, inancı uğruna hareket eden çoğunlukların elinde tuttuğu gücü gözler önüne seriyor. Film, 4 dalda Altın Küre adayı olmuştu.

4. Başkanın Adamları (1997)

Başrollerinde Robert DeNiro, Dustin Hoffman, Kirsten Dunst ve Woody Harrelson’ın yer aldığı 1997 ABD yapımı Başkanın Adamları, seçim kampanyaları süresince siyasiler ve medya eliyle yapılabilen manipülasyonları zekice gözler önüne seriyor. Ortaya atılan bir cinsel taciz iddiasıyla, seçim öncesi köşeye sıkışan bir başkan ve sonrasında gelişen olaylar... Başkanın Adamları'nı heyecanla ve keyifle izleyeceksiniz.

5. Paramparça (2017)

Türk asıllı Alman yönetmen Fatih Akın’ın çok konuşulan filmi Paramparça, Kürt asıllı bir adamla evli olan Alman kadın Katja’nın akıl almaz dramını konu alıyor. Cannes’da başrol oyuncusu Diane Kruger’e En İyi Kadın Oyuncu ödülü getiren gerçekçi politik film Paramparça, mültecilerin problemlerine ve teröre gerçekçi ve vurucu bir bakış açısıyla yaklaşıyor.  

6. Machuca (2004)

973 yılında Şili dünyanın gelmiş geçmiş en kanlı darbelerinden birine ev sahipliği yaptı. Binlerce insanın öldüğü ve eskisinden daha büyük bir sefalete sürüklendiği bu darbenin hazırlık döneminde, sokaktaki insanın yaşayışını ve umutlarını, iki küçük çocuğun gözlerinden izliyoruz.Özel bir Katolik okulunun müdürü olan Peder McEnroe’nin hayattaki en büyük amacı insanların daha adil ve eşit şartlar altında yaşamasına yardımcı olmaktır.

7. Persepolis (2007)

Molla Devrimi sırasında yaşananları bir çocuğun gözlerinden anlatan PERSEPOLIS, eğlenceli olmayı başarabilen bir politik animasyon. Şah devriminin yıkılmasının ardından küçük Marjane ve ailesi sevinçle sokaklara dökülürler. Uzun süren sancılı bir dönemin ardından demokratik bir düzenin geleceğine inanan İranlıları karanlık ve zorlu bir dönem beklemektedir.

8. Uçurtmayı Vurmasınlar (1989)

Bir hikâyeyi çocukların gözüyle anlatmak sinemacıların sıkça başvurduğu bir yöntemdir. Eğer sinema bir hayal perdesiyse, yeri geldiğinde kurallarını büyüklerin koyduğu gerçek dünyanın anlamsızlığından da dem vurması gerekir. Bunu çocuklardan iyi kim yapabilir?Sinemamızın zaman içerisinde en beğenilmiş (ve şüphesiz en çok mendil ıslatmış) filmlerinden ikisi, Teyzem veUçurtmayı Vurmasınlar da aynı yöntemi kullanır

9. Babam İçin (1993)

Gerry Conlon isminde İrlandalı bir genç 70li yıllarda İngiltereye gelir..Arkadaşları ile bir evde yaşarlar..Bir polis baskınında hiç ilgisi olmadığı halde 1974 Gyildford bombalamasından sorumlu tutulur. Terörle mücadelede insan haklarının hiçe sayıldığı bir İngiltere dönemidir.

10. V For Vendetta (2005)

V olarak bilinen maskeli bir adam, geleceğin totaliter rejimle yönetilen İngilteresi'nde korkuyla sindirilmiş halkına egemenliği geri verebilmek için şiddete başvuran biridir. V İngiltere halkını, kendisiyle Guy Fawkes günü olan 5 Kasım’da Parlamento’nun çevresinde buluşmaya davet eder.