Şölen
7,9/10
(61 oy)
89
kullanıcı bu
filmi izledi
filmi izledi
54
kullanıcının
favori filmi
favori filmi
Şölen Filminin Konusu
Çok tanınan ve saygı duyulan bir ailenin babası olan Helge (Henning Moritzen) 60. doğum günü şerefine sahip oldukları otelde bir parti düzenler. Partide tüm çocukları ve misafirler hazır bulunmaktadır. Helge, en büyük oğlu Christian'dan (Ulrich Thomsen) kısa zaman önce intihar etmiş en büyük kızı Linda'yla ilgili birkaç kelime etmesini rica eder. Aynı zamanda Linda'nın ikizi olan Christian bir konuşma yapar, ancak konuşmada söyledikleri, orada bulunan herkesi şoke eder. Babalarıyla ilgili söylediklerine başta kimse inanmasa da şölen, ilk başta hiçkimsenin tahmin edemeyeceği bir şekilde devam edecektir.
Bu filmleri de beğenebilirsiniz

Boy A
Suç, Dram

Loving Couples
Dram

İki Kadın, Bir Erkek
Komedi, Dram

Münih
Dram, Aksiyon, Tarih

Duvara Karşı
Dram, Romantik

Kız Kardeşim Evleniyor
Komedi, Dram

Zappa
Dram

Little Ashes
Dram, Romantik

Devlerin Aşkı
Dram, Western

Kardeş Gibiydiler
Suç, Dram, Gerilim

Bakıp Gülümserim
Dram

Geçmişin Gölgesinde
Dram

Erkek Yok, Problem Yok
Komedi, Dram

Saksı Olmanın Faydaları
Dram

Tanrı Kent
Dram, Suç

Fellini Satyricon
Dram, Fantastik

Rachel Evleniyor
Dram, Romantik

Gençliğin En İyisi
Dram, Tarih, Romantik

Biutiful
Dram

Beyaz Bant
Dram, Gizem

Kanlı Elmas
Dram, Gerilim, Aksiyon

İhtiyar Delikanlı
Dram, Gerilim, Gizem

Kara Yılan İnliyor
Dram

Enter The Void
Fantastik, Dram

Bulut Atlası
Dram, Bilim Kurgu

Lovelace
Dram

Gizemli Nehir
Gerilim, Suç, Dram

Uçurtma Avcısı
Dram

Sevgiyi Ararken
Komedi, Romantik, Dram

Rus Bebekler
Komedi, Dram, Romantik

Aşk ve Küller
Dram, Romantik

Zhan. Gu
Dram, Aksiyon

Trainspotting
Dram, Suç

Brokeback Dağı
Dram, Romantik

Kefaret
Dram, Romantik

Çöküş
Dram, Tarih, Savaş

The Private Lives Of Pippa Lee
Komedi, Dram, Romantik

Yasak Aşk
Dram

Cehennem Çiçeği
Suç, Gerilim, Dram

Kara Kitap
Dram, Gerilim, Savaş

Eve Dönüş
Komedi, Dram, Romantik

Benim Güzel Idahom
Dram

İnsan Lekesi
Dram, Romantik

Eve'nin Sırrı
Dram

Kuzen Bette
Komedi, Dram, Romantik

Haberci
Dram, Romantik

Rocco Ve Kardeşleri
Dram, Romantik

Son Umut
Savaş, Dram

Mommy
Dram

Duygudan da Öte
Dram, Romantik
Filmi Ekleyen: Sinemahser
Hata Bildir
Listeme Ekle
veya
Yeni Liste Oluştur
Liste ismi en az 3 karakter olmalıdır!
Film Afişi

Yorumlar (33)
Oyunculuklar, senaryo gerçekten çok çok iyi. Dogma95 kurallarıyla çekilmiş muhtemelen en iyi film.
7,8/10
Dogma95 kurallarının hepsine tamam ama hala tost makinasıyla film çekmeye gerek olmadığını düşünüyorum.
Banshee dizisinden tanıdığım Ulrich Thomsen filmde olması ayrı iyi.
Doğum günü yemeği tüm sıradanlığıyla devam ederken , ailenin büyük oğlu Christian söz hakkı alıp konuşmaya başlar. Christian’ın konuşması tüm davetlileri ve aynı zamanda filmi izleyen seyirciyi şok eden kısa bir konuşmadır. Bu şok edici konuşma üzerine ortam gerilir, her kafadan bir ses çıkmaya başlar. Fakat konuklar Christian'ın anlattıklarını inandırıcı bulmaz. Ailenin diğer bireylerinin de etkisi ile Christian geri adım atar. O anda seyirci şüpheye düşer; Christian söylediklerinde haklı mıdır yoksa yalan mı söylemektedir? Bir zaman sonra Christian, iddialarını bir adım daha ileri götürerek ve söylemini daha da sertleştirerek, doğru bildiğini savunmaya devam eder. Ailenin diğer fertlerinin karşı açıkmalarına rağmen, bu sefer geri adım atmaz. Christian’ın yalnız verdiği bu mücadele devam ederken, yakın zaman önce intihar eden kız kardeşin (ki bu kızkardeş Christian’ın ikizidir) ardında bıraktığı intihar mektubu ortaya çıkar, işte bu mektup doğum günü şölenini alt üst edecek niteliktedir.
Doğum günü partisi boyunca, Christian’ın anlattıklarıyla, ailenin kirli çamaşırları bir bir ortaya dökülürken, konukların olaya tepkisiz kalmaları, bir izleyici olarak beni çok rahatsız etti. Sahip oldukları konumlarını korumak adına ve her şeyin eskisi gibi devam etmesini istemeleri sebebiyle takındıkları bu tavır göz önüne alındığında Şölen, burjuvaziye yapılmış sert bir eleştiri filmidir. Aynı konukların, davetliler arasında bulunan siyahi bir konuğa karşı hal ve davranışları ve ırkçı bir şarkıya bir ağızdan ve coşkuyla eşlik etmeleri de aynı derecede rahatsız edicidir. Yani aynı zamanda Şölen filmi, ırkçılık karşıtı bir filmdir. Doğum günü şölenine katılan tüm o varlıklı insanların, anlatılanlar karşısında üç maymunu oynamaları, bunun tam tersi olarak, doğum günü yemeğini hazırlayan ve servisi yapan mutfak çalışanlarının (ekonomik olarak daha alt seviyede bulunan insanların) Christian’dan yana tavır almaları, bir anlamda otoritenin(babanın) karşısında yer almaları, altı çizilmesi gereken noktalardan biridir.
Filmin yönetmeni olan Thomas Vinterberg, aynı zamanda filmin senaryosunu da yazmıştır. Bir radyo programından, birinci ağızdan duyduğu bir olaydan yola çıkarak yazdığı senaryo çok etkileyicidir. Senaryodaki öne çıkan tüm karakterler derinlikli olup, her birinin filme katkıları çok önemlidir. Karakterleri canlandıran oyuncuların performansları göz kamaştırıcı olup, özellikle Christian rolünde Ulrich Thomsen ve Helge(baba) rolünde Henning Moritzen çok başarılı oyunculuk sergilemişler.
Film yukarıda da bahsettiğimiz gibi, Dogma95 kuralları ile çekilmiştir. Bu sebeple yer yer karanlık sahneler (ortamın ışığından başka ışık kullanılmaz kuralı gereği) ekrana geliyor. Bu da bazı ayrıntıların kaçmasına neden olabiliyor(Özellikle babanın küçük oğlu tarafından hırpalandığı sahneler). Yine Dogma95 kuralları gereği filmde müzik kullanılmamıştır. Filmin çekildiği ortamdaki sesler dışında ekstra sesler kullanılmamıştır. Çekim omuz kamerasıyla yapılmış olup, bu durum, izleyicinin filme konsantre olmasını kolaylaştıran bir etken olmuştur. Adeta doğum günü yemeğine katılan davetlilerden biri oluyorsunuz. Çoğu kişiye göre Dogma95 akımı, yönetmenleri sınırlayan kurallardır. Belki öyledir. Ama bu film, sanki başka tekniklerle çekilseydi bu kadar büyük bir etki bırakmazdı gibi geliyor bana. Yani yer yer ışığın az olduğu sahneler, omuz kamerasıyla çekilen hareketli görüntüler sonucunda film daha da etkileyici olmuş. Bu belki de senaryosunun Dogma95 akımına uygunluğundandır.
Film ile ilgili son bir not; yönetmen Thomas Vinterberg, hikayeyi bir radyo programında ilk ağızdan dinliyor. hemen senaryosunu yazıp filmini çekiyor. yıllar sonra, hikayeyi anlatan adamla (filmde Christian'a tekabül ediyor) tanıştığında ise adamın olayı uydurduğunu öğreniyor.