Güneşi Gördüm
7,9/10
(2.551 oy)
2.501
kullanıcı bu
filmi izledi
filmi izledi
1.964
kullanıcının
favori filmi
favori filmi
Güneşi Gördüm Filminin Konusu
Mayınların arasında, doğuda bir sınır köyü...
25 yıldır iki tarafın arasında kalan çaresiz insanlar...
Zorunlu göç uygulaması nedeniyle doğup büyüdükleri topraklardan, köklerinden ayrılmak zorunda kalan Altun aileleri, köklerinden koparak bir bilinmeze doğru yola çıkarlar.
Davut Altun, ailesiyle birlikte kaçak yollardan da olsa en kısa zamanda Norveç'e gitmeyi istemektedir. Haydar Altun ve ailesi içinse göç yolu İstanbul'a doğrudur...
Yolculuk başlamıştır...
Bitmek bilmez fıtınalardan geçip gelmiş, yollarını kaybetmiş, çaresizce bir çıkış arayan insanların, kendi güneşinden koparılmış ve geleceğin bilinmezliğinde kaybolmuş çocukların, bir göçün hikayesidir...
Her türlü ayrımcılığa ve ötekileştirmeye karşı duran, savaşın, kavganın, kendine benzemeyeni hor görmenin sorunun ta kendisi olduğunu söyleyen bu filmde anlatılan: hepimizin, memleketimizin, Türkiye'nin hikayesidir...
Bu filmleri de beğenebilirsiniz

Devdas
Dram, Romantik

Beyaz Melek
Dram

Aşk Yeniden
Dram, Komedi, Romantik

The Lucky Ones
Komedi, Dram, Tarih

Mükemmel Plan
Komedi, Romantik, Dram

Restraint
Dram, Gerilim

Gergedan Mevsimi
Dram, Gerilim, Tarih

Kadının Fendi
Komedi, Dram, Tarih

Hayatımdaki Erkekler
Komedi, Dram, Romantik

Öldüren Cazibe
Dram, Romantik

İlk Aşk
Dram, Romantik

Şirket
Dram, Gizem, Gerilim

O-Kul
Dram, Gizem, Suç

The Killing Room
Gerilim, Dram

Katil Ichi
Aksiyon, Suç, Korku

Zafer Gecesi
Dram

İntikam Meleği
Dram, Gerilim

Kokteyl
Romantik, Dram, Komedi

Wimbledon
Komedi, Romantik

Mülteci
Dram

Tepenin Ardı
Gizem, Dram

Gülşah Küçükanne
Aile, Dram

Entrika
Dram, Gerilim

Muhbir
Dram, Gerilim, Suç

Senede Bir Gün
Dram, Romantik

Kurt Çocuk
Romantik, Fantastik

...Ve Herkes İçin Adalet
Dram

Bitir İşini
Macera, Aksiyon, Komedi

Mezuniyet Balosu
Komedi, Romantik

Yumurcak Veda
Dram

Silahsız
Dram, Aksiyon, Komedi

Sinema Bir Mucizedir
Dram

Şanslı Biri
Dram, Romantik

Kış Masalı
Dram, Fantastik, Gizem

Sezercik Yavrum Benim
Dram

Bebek Mavisi
Dram, Korku, Gerilim

Haklı İntikam
Aksiyon, Dram, Gerilim

Murder in The First
Suç, Dram

Büyük Yolculuk
Dram, Romantik

Fosforlu Cevriyem
Komedi, Suç, Romantik

Anneler Günü
Dram

Sakıncalı Düşünceler
Dram

Ciddi Bir Adam
Komedi, Dram

Amerikalı Bir Kız
Aile, Komedi, Dram

Salkım Hanım’ın Taneleri
Dram, Romantik

Suç Zamanı
Bilim Kurgu, Gerilim

Bayan Potter
Dram, Aile, Romantik

Saç
Dram

Katilin Yüzü
Gerilim, Suç

Açlığa Doymak
Dram
Filmi Ekleyen: jaki
Hata Bildir
Listeme Ekle
veya
Yeni Liste Oluştur
Liste ismi en az 3 karakter olmalıdır!
Film Afişi

Yorumlar (1.470)
Güneşi Gördüm
Mahsun Kırmızıgül'ün ikinci yönetmenlik denemesi Güneşi Gördüm, kalabalık bir ailenin filmi. Askerin emriyle köylerini boşaltan ve bir kısmı İstanbul'da şansını denerken diğerleri de umudu Norveç'e kaçmakta arayan bir aile bu. Beş kız çocuğun ardından istediği oğla sahip olan Ramo, bir oğlu askere giderken diğeri dağa çıkmış Davut, sert mizaçlı Mamo ve onun kendini hep kız gibi hissetmiş erkek kardeşi Kadri filmin merkezinde yer alıyorlar. Yine çok fazla öykü anlatıyor Kırmızıgül bize. Ama bu kez eklektik durmuyor öyküleri; hepsi bir çatı altında, aynı tema etrafında toplanıyor.
Kırmızıgül'ün ilk filmi Beyaz Melek için, tüm zaaflarına rağmen ılımlı bir yazı yazmıştım. Ama doğrusu zaman içinde filmin yoğun duygu sömürüsü beni daha fazla rahatsız eder hale gelmişti. Kabul etmek lazım ki Kırmızıgül bu kez de ajitasyon için eline geçen her fırsatı değerlendiriyor. Bir ara, "Bu kadar acı yetmedi mi?" diye düşünebilirsiniz hatta.
Ama neticede etkileyici bir sinema öyküsü çıkarıyor karşımıza ve bu öykünün tüm parçaları filmin bütününde bir işleve sahip.
Mahsun Kırmızıgül'ü her şeyden önce cesur bir film yaptığı için kutlamak gerekiyor. Filmin Türk devletine yönelik eleştirel tavrı tartışılacaktır. Ancak bu ülkenin insanlarının yaşadığı gerçek sıkıntıları perdeye yansıtırken, olabildiğince tarafsız ve samimi bir duruş sergiliyor. Ve en nihayetinde, insan öyküleri anlatmaya odaklanıyor.
İstanbul'a geldiğinde cinsel kimliğini daha özgür yaşamaya başlayan Kadri, yani Kado'nun hikayesi de yine bir ana akım sinema örneğinden beklemeyeceğimiz kadar cesurca ele alınmış. Filme ismini verecek kadar da önemli yer tutuyor Güneşi Gördüm'ün içinde. Burada, Sıla dizisinden hatırladığımız genç oyuncu Cemal Toktaş'ı da inandırıcı ve yürekli performansı için tebrik etmek lazım. Kendisini yakında Kara Köpekler Havlarken adlı bir başka sinema filminde de başrolde izleyeceğiz.
Güneşi Gördüm'ün son derece geniş oyuncu kadrosu içinde Altan Erkekli ve Cemal Toktaş öne çıkan isimler. Ama yan rollerin bile ünlü isimlerle doldurulmuş olması bazen filmi zedeliyor doğrusu. Özellikle gerçek travesti oyuncuların arasında Deniz Oral'ı kadın kılığında görmek insanı filmden koparabiliyor biraz. Kamil Sönmez'in diyalogsuz bir rolde arada bir görünüp kaybolmasına da anlam veremiyoruz mesela. Filmin büyük, görkemli olma iddiasının da payı var herhalde bu geniş cast'ta. Güneşi Gördüm, başta görüntü yönetimi olmak üzere son derece başarılı teknik özellikleriyle de harcanan paranın karşılığını gösteren, Türk sineması için büyük bir film gerçekten.
Ancak şunu söylemeden geçemem. Mahsun Kırmızıgül, her ne kadar ilk filminden daha başarılı bir işe imza atmışsa da hala yetkin bir sinemacı olarak görülemez. Bir buçuk, iki yıla yayılan öyküdeki zaman aşımlarını çözmenin sinemasal yollarını bulamadığı için sürekli kararma/açılma yöntemini kullanıyor olması, bunun en belirgin kanıtı. Bu şekilde kullanımı artık neredeyse geçerliliğini yitirmiş olan kararma/açılmalar, filmin süreklilik duygusunu da zedeliyor maalesef.
Bazı bloklarda ciddi zaman problemleri olduğunu ve bazı karakterlere çok geç geri dönüldüğünü; bazı durumların ise birkaç enformatik diyalogla geçiştirilmesinin yetersiz kaldığını düşünüyorum. İlk duruma örnek, hastaneye yatırıldıktan sonra uzun süre görmediğimiz Havar olabilir. İkinci duruma örnek ise, Ramo'nun Esirgeme Kurumu'ndaki çocuklarını her gece ziyarete gittiğini, böyle bir babaya yıllardır rastlamadığını söyleyen müdirenin diyalogundan öğrenmemiz. Filmin içinde önemli yer tutan bu öykünün böylece geçiverilmesi hiç yeterli değil. Ayrıca, Kado'nun travestiler arasında Tansu'dan gördüğü ters tepkinin sebeplerini de bulamıyoruz hiç perdede.
Yer yer ağır, ağdalı, dramatik tiratların da filme zarar verebildiğini söylemek zorundayım (Berfin/Kardelen üzerine olan hariç tabii; o da işlevinden dolayı). Ama neticede yoğun mesaj kaygılı bir film Güneşi Gördüm. Ve bundan çok daha didaktik olabilir; çok daha fazla, çok daha samimiyetsizce duygu sömürüsü yapabilirdi. Sinemasal zaaflarını, gayet başarılı öykü anlatıcılığıyla kapatabiliyor Kırmızıgül bir nebze. Fakat içinde bir sinema duygusu olduğuna şüphe yok. İlerde bundan da iyi işler ortaya çıkaracağını görmek zor değil.
3,5/5 7/10