Ustanın Avrupa Sonrası Öze Dönüşü

25.11.2010 14:04

Abartısız her sene bir film çekerek kendisine tapan sinema severleri çok bekletmeyen ve hiçbir şekilde de aşırı derece sıkmayan ilişkilerin, aşkların diyalogların, mizahın yönetmeni Woody Allen\'dan bir öze dönüş filmi. 2009 yapımı Whatever Works, ustanın Avrupa turnesinden sonra çektiği ilk film. Kendisi Avrupa\'ya 2004\'teki Melinda and Melinda\'nın ardından gitti, 4 güzel film ile geri döndü. İngiltere 3\'lemesi ve ardından Vicky Christina Barcelona ile turneyi tamamlayıp Brooklyn\'e yani eve döndü. Whatever Works de tam bir öze dönüş filmi.

 

Kendisi gibi gözlüklü, yaşlı, komik ve çok konuşan bir adam olan Larry David ile mükemmel bir işbirliğine imza atan Woody Allen, iki Brooklyn\'li dahinin biraraya gelip yapabileceği en iyi işi çıkartmış. Amerikanın en komik insanlarından biri olarak kabul edilen ve Seinfeld, Curb gibi kült dizilerin de yaratıcısı olan Larry David, bu filmde hayattan tüm isteklerini kesmiş, nevrotik bir fizik dahisini canlandırıyor. Hayatı boyunca mantığıyla yaşayan, mantık evliliği yapan, mantığına boyun eğdiği her anda mutsuzlaşıp kendini hastaneye atan bir deli olan Boris, karısından ayrıldıktan ve intihar teşebbüsünde bulunduktan sonra tek başına yaşamaya başlar. Hayatın anlamını çözmüştür, her şeyi biliyordur, hiçbir şey onu mutlu etmemektedir, aşırı takıntılıdır. Hiçbir şeyin amacı yoktur onun için. Para kazanmak için küçük çocuklara satranç öğretir ancak asabi yapısı nedeniyle çocuklara öğretmek yerine onları azarlamaktadır. Tam bir aksi ihtiyardır. Bir diğer yandan da Mississippi\'den New York\'a ailesinden uzağa kaçmış gencecik bir kız vardır. Güzellik yarışmalarını kazanacak kadar güzel ancak bir o kadar da aptal sarışındır. Her saf insanda olduğu gibi onda da insanlara güven duygusu üst düzeydedir. O kadar ki, New York\'a geldiğinde ilk karşılaştığı kişinin evine sığınacak kadar saf, iyi niyetli ve çaresizdir. Peki bu iki insanın ortak noktası ne olabilir? Tabii ki Melody\'nin ilk karşılaştığı insan Boris\'tir. İlk başta bir baba kız ilişkisi şeklinde başlayan ve nasihatler ile hayatı anlatmaya çalışan büyük figürünün deneyimlerine çarpılan genç kızın olgunluğa duyduğu hayranlık ile sevgiye dönüşen bu ilişkiye, ilerleyen safhalarda bambaşka karakterler de eklenerek tipik bir Woody Allen ilişki çemberi kuruluyor filmde. Buraya kadar kendini tekrar eden bir Woody Allen var. Ancak karakterlerin detaylarına indikçe aslında insanların nasıl da kendi duygularını ve düşüncelerini bastırdıkları izlenimini veriyor film. Geçmişte yaşadığı deneyimlerin, kişiyi nasıl bir yola sürüklediğinin bir portresi adeta her karakter. Ancak hiçbir şeyi geri çevirmek için ise geç değildir. Doğru olduğu söylenen ve toplumca dayatılan ilişkilerin insanları nasıl birer mutsuzluk abidesi yapabildiğine çok başarılı bir örnekleme.

 

Brooklyn\'de insanların kendilerini nasıl bulabileceğini anlatan, huysuz ihtiyar ile aptal sarışın klişelerinin nasıl yıkılabileceğini, aile ilişkilerinin aslında nasıl da çarpık olabileceğinin çok başarılı ve mizahi bir betimlemesi Whatever Works. Türkçe\'ye çevrildiği adı ile \"Kim Kiminle Nerede?\" izlenmekten büyük keyif alınabilecek, Larry David\'in esprilerine, Evan Rachel Wood\'un güzelliğine hayran olunabilecek bir film. İnsanın kendisini özgür bırakması gerektiğine inananların ve ne mutlu edecekse onu yapmaya çalışanların filmi. Tabii biraz da şansın filmi.