4. Pembe Hayat KuirFest Başlıyor

15.01.2015 12:33

4.Pembe Hayat KuirFest 15-22 Ocak tarihleri arasında Ankara’da, 23-25 Ocak tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek.

 

LGBTİK hakları mücadelesine sanat aracılığıyla ifade alanları yaratmayı amaçlayan Pembe Hayat Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Transeksüel (LGBTT) Dayanışma Derneği’nin düzenlediği festival, Türkiye ve dünya sinemasından 60’a yakın filmi bir araya getiriyor. LGBTİK temalı filmlerden sinemaya kuirleştiren yapımlara, kuir direnişi destekleyen ufuk açıcı atölyelerden tiyatro oyunlarına sıradışı partileri Ankara ve İstanbul kışını renklendirmeye hazırlanıyor.

 

Programında Berlin, Cannes, Venedik, Tribeca ve Sundance gibi önemli festivallerde de gösterilmiş 50'den fazla filme yer veren 4. KuirFest; dayanışma, direniş, trans ebeveynlik, büyüme/keşfetme, spor ve aşk gibi temaları mercek altına alıyor. Bu sene LGBTİK tarihinin dününe ve bugününe farklı noktalardan temas eden bölümleri, kafaları karıştırıp sorular sorduracak sözel etkinlikleri, hem eğlenmeli hem öğrenmeli atölyeleri ve tiyatro oyunlarıyla Pembe Hayat KuirFest, LGBTİK tarihini şanlıyor.

 

15 Ocak Perşembe günü saat 19:00’da Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda gerçekleşecek 4. Pembe Hayat Kuir Fest’in açılış törenini oyuncu Ayta Sözeri sunacak. Festival’in açılış filmi Cannes Film Festivali'nde Kuir Palmiye ödülüne layık görülen, geçtiğimiz ay Komedi/Müzikal kategorisinde En İyi Film dalında Altın Küre'ye aday gösterilen, İngiliz Bağımsız Film Ödülleri'nden de En İyi Film, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dallarında galibiyetle dönen Matthew Warchus imzalı Onur(Pride). İstanbul Film Festivali'nin katkılarıyla Türkiye'de ilk kez KuirFest'te gösterilecek Onur, Thatcher’ın baskıcı iktidarına karşı omuz omuza mücadele eden madencilerle LGBTlerin hikayesini konu alıyor. Onur’un KuirFest'teki gösterimi, ödül sezonunun en çok beğeni toplayan filmlerinden birini izleme fırsatının ötesinde bir anlam taşıyor kuşkusuz. Festival bu önemli filmin gösterimini; ülkemizde taşeronlaşma, yetersiz çalışma koşulları ve ihmaller sebebiyle hayatını kaybeden maden işçilerine, aynı zamanda homofobi ve transfobi yüzünden kaybettiğimiz bütün LGBTİK bireylerin anısına gerçekleştiriyor.