İtalyan Yönetmen Bernardo Bertolucci Yaşamını Yitirdi

26.11.2018 14:23
İtalyan Yönetmen Bernardo Bertolucci Yaşamını Yitirdi

Last Tango In Paris, The Last Emperor ve The Dreamers gibi dünyaca ünlü filmlerin İtalyan yönetmeni Bernardo Bertolucci, 77 yaşında hayatını kaybetti.


The Last Emperor filmi ile 9 Oscar kazanan, 77 yaşındaki İtalyan yönetmen Bernardo Bertolucci, bu sabah saat 7’de hayatını kaybetti. Ünlü yönetmen bir süredir kanser tedavisi görüyordu. İtalyan sinema yönetmeni Bernardo Bertolucci özellikle erotik dram filmi Last Tango In Paris isimli tartışmalı filmiyle ün yapmıştı. Bertolucci'nin basın ofisi Punto e Virgola, ünlü yönetmenin ölümünü bir e-posta ile doğruladı. İtalya devlet kanalı RAI de, Bertolucci'nin Roma'daki aile evinde öldüğünü bildirdi.

 

Bertolucci'nin filmleri sıklıkla “Son Tango”daki gibi psikolojik bir kriz yaşayan karakterler arasındaki cinsel ilişkileri araştırmıştır. Sıkı bir Marksist olduğu bilinen yönetmen, bazı eleştirmenlerin Bertolucci'nin başyapıtı olduğunu düşündüğü Conformist filminde kantıladığı gibi siyaset ve ideolojiyi de filmlerinde sıklıkla kullanmıştır. Filmlerinde Amerika'nın ve dünyanın en büyük yıldızlarıyla çalışan Bertolucci, ABD film endüstrisinin baskısına rağmen her zaman kendi film yapım tekniklerini korumuş ve savunmuştur. Bernardo Bertolucci, 2011 yılında Cannes Film Festivali'nde ömür boyu başarı ödülüyle onurlandırılmıştı. 

 

Bertolucci, 16 Mart 1941'de Parma'nın kuzeyinde, şair Attilio Bertolucci'nin ve karısı Ninetta'nın oğlu olarak doğdu. Bertolucci, İngiliz yazar ve yönetmen Clare Peploe ile evliydi. Çocukları yoktu. Basın bürosu Punto e Virgola, cenaze töreninin ayrıntılarının henüz kesinleşmediğini, ancak önümüzdeki birkaç gün içinde bir tören yapılacağını duyurdu.