Yılmaz Gruda Biyografi

 

14 Temmuz 1930’da İstanbul'da dünyaya gelen Ahmet Yılmaz Gruda Ankara Ticaret Lisesindeki eğitim sürecini yarıda bırakarak devlet memuru oldu. Şiire ilgisi olan Gruda'nın yazdığı şiirler, 1950'li yıllarda, çeşitli dergilerde yayımlanmaya başladı. Oyunculuk macerası ise 1956 yılında girdiği Cep Tiyatrosu'nda başladı. Sanatçı sonrsında Ankara Devlet Tiyatrosu'na geçti. 

Ankara Meydan Sahnesi ve Nisa Serezli topluluklarında bulundu. Bir dönem ise oyunculuğa ara verip memurluk hayatına dönüp muhasebecilik yaptı. Muammer Karaca Tiyatrosu'nu yönetti. Aynı zamanda Attila İlhan ile beraber mavi hareketini yaratan şairlerdendir. Seyirlik tiyatro oyunları da yazıp, çeviriler yapan Gruda'nın eserlerinde geleneksel Türk tiyatrosu ve Çehov etkisi açıkça görülür.

Kamera önünde de yer alan Gruda, sinema ve dizi filmlerde rol aldı. İlk evliliğini 1957'de Tolga Tiğin ile yaptı. İlk kızı Elgin bu evlilikten doğdu. 1963'te ayrıldılar. 1965-76 arasında tiyatro ve sinema oyuncusu Ayşen Gruda ile evli kalan sanatçının Elvan (d. 1968) adında bir kızı oldu. 1985'ten 2014'teki vefatına dek Türkan Gruda ile evli kaldı.

Devamını Oku